Formatie Nunta Bucuresti

Sonorizarea pentru nunta

Desi sonorizarea pentru o formatie nunta nu ar trebui sa fie, in mod normal, un subiect la care ar trebui sa va ganditi voi, ca si clienti, este bine sa stiti macar ce inseamna o sonorizare buna si care sunt principiile unui sunet adecvat pentru o prestatie live la un eveniment de tip nunta.

Primul lucru pe care ar trebui sa il cunoasteti este faptul ca 70% dintre locatiile pentru evenimente din Romania nu au conditii ideale pentru muzica live sau dj, sau pentru prestatia unei formatii de nunta. Majoritatea sunt sali cu pardoseala din gresie, marmura (suprafete mult mai usor de curatat), au multe ferestre, peretii nu au in compozitie materiale fonoabsorbante, altele au o multime de stalpi de sustinere care impiedica dispersia corecta a sunetului, sau sunt compartimentate. Toate aceste neajunsuri pot fi corectate intr-o anumita masura cu ajutorul unei echipe tehnice de sunet profesionista si al unor echipamente adecvate, potrivite pentru marimea si forma salii si nu in ultimul rand, potrivite numarului de invitati.

Prima regula in cazul unei formatii de nunta, formatie pentru evenimente, este ca instalarea echipamentelor de sonorizare si proba de sunet sa fie efectuate cu cel putin 2-3 ore inaintea evenimentului – ideal 4-5 ore. In acest fel eventualele probleme pot fi rezolvate in timp util. Sunt si trupe, formatii care pot face probele de sunet extrem de rapid (cazul formatiilor a caror prestatie este semilive – negative, ritmuri de orga) – aproximativ o ora. Dar si in cazul acestor formatii de nunta pot aparea probleme neprevazute – probleme cu reteaua de curent electric, echipamente care se strica (o firma de sonorizare profesionala are destul de rar genul acesta de probleme avand mereu rezerve si solutii eficiente, dar legea lui Murphy functioneaza intotdeauna).

A doua regula importanta pentru o sonorizare eficienta este ca probleme de sunet si monitorizarea prestatiei formatiei de nunta sau a altor artisti, dj … sa fie efectuate de catre un SUNETIST PROFESIONIST. De ce am scris cu litere mari aceste doua cuvinte… In primul rand datorita faptului ca majoritatea formatiilor de nunta, lautari inchiriaza echipamentele de sonorizare in functie de pret (pentru ca deh.. trebuie sa aiba un pret bun), iar sunetistul, de obicei, este ori posesorul de echipamente, ori un tanar (tehnic)  care le cara si le instaleaza. Acelasi principiu este folosit si in cazul in care sonorizarea este detinuta de formatia de nunta in cauza, aici existand pericolul ca sunetistul sa nu existe de loc, probele de sunet si eventualele modificari pe parcursul evenimentului fiind efectuate de unul dintre membrii formatiei (o aberatie din punct de vedere profesional, pentru ca artistul trebuie sa cante – nu ar trebui sa aiba timp de facut sunet, iar modificarile sunetului se fac de obicei de catre o persoana care sta in fata boxelor, nu in spatele lor, chiar daca abilitatile sale de sunetist sunt remarcabile). Acesta este, de obicei, principalul motiv pentru care apar microfoniile (tiuituri, paraituri .. etc). De asemenea, in afara de sunetist, este important ca partea de sonorizare sa aiba si echipa tehnica de minim 1-2 persoane, care sa poata interveni in caz de accidente nedorite (cabluri care se strica, echipamente care se ard, consumare de baterii reincarcabile pentru microfoane si dispozitive wireless… si alte probleme care se pot ivi).

A treia regula ar fi ca voi, clientii, sa asigurati trupei de cover, formatiei pentru nunta, spatiu suficient pentru a se putea instala echipamentele de sonorizare si pentru a putea presta o reprezentatie artistica adecvata. Un spatiu restrans poate duce la microfonii, sau un sunet de calitate proasta. In cazul unei formatie de nunta live, trupa de cover, microfoanele solistilor nu este indicat sa fie pozitionate aproape de tobe, statii de chitara, monitoare, sau boxele principale. In cazul trupelor semilive nu este ideal ca solistii sa fie in fata boxelor (chiar daca toata lumea prefera solisti care se plimba printre clienti).

A patra regula ar fi sa va asigurati ca sunetistul / trupa stiu ce inseamna un volum adecvat pentru un eveniment cu public de toate varstele, cum este o nunta sau un botez. Aici intotdeauna a existat o problema, mai ales la formatiile care canta muzica populara si manele. Totul este foarte tare si.. foarte prost. Ce trebuie sa inteleaga si formatiile de nunta si clientii, este ca un volum puternic poate strica efectul unei prestatii artistice, chiar daca muzicienii sunt extrem de buni. Sonorizarea conteaza in proportie de cel putin 60% in cazul unei prestatii live. De asemenea, este bine de stiut ca volumul puternic poate fi extrem de daunator pentru auz pentru ascultatori si pentru muzicienii din formatia de nunta deopotriva. Va recomandam, pentru ca tot vorbim despre volum, sa aveti grija la asezarea invitatilor la mese. Este indicat ca persoanele mai in varsta sa fie asezate la mesele care au cea mai mare distanta fata de boxe. Valabil si pentru persoanele cu probleme cardiace.

In acelasi timp este bine sa stiti ca un volum prea scazut poate fi cauza pentru care invitatii dvs nu danseaza. Exista un nivel al volumului sub care este nu indicat sa se cante daca se doreste atmosfera si antren. De aceea un sunetist experimentat este indicat sa se ocupe de aceste detalii.

Ultima regula ar fi ca voi, clientii, sa realizati faptul ca pentru a beneficia de servicii de calitate, pretul nu este intotdeauna cel mai mic. De aceea o trupa de cover, formatie nunta profesionista va avea un pret mai mare de piata decat lautarul obisnuit, pentru ca acesti oameni doresc sa ofere calitate, nu cantitate. Este adevarat ca in momentul in care pretul este cel mai important amanunt, tot ce am scris mai sus este inutil, dar dupa cum am mentionat si in alte posturi, nunta ar trebui facuta o data in viata si atunci cateva sute de euro in plus chiar nu mai conteaza cand vrei sa iasa totul excelent (nu folosim cuvantul perfect in meseria asta).

In ceea ce priveste trupa noastra – Blacklight BandTrupa CoverFormatie Nunta Bucuresti, aici lucrurile sunt clare. Nu facem rabat de la calitate, folosim doar echipamente de ultima generatie, instrumente de top, sunetist si echipa tehnica profesionista. Pentru noi conteaza calitatea si experienta pe care o oferim. Preferam ca la fiecare sfarsit de eveniment clientii nostri sa ne laude, sa ne recomande unor persoane care apreciaza atentia pentru detalii si calitatea actului artistic. Nu mai vorbim de faptul ca, desi oferim toate aceste servicii si contractele noastre se semneaza legal, reusim sa avem pretul de piata egal, sau chiar mai mic decat alte trupe similare care nu ofera aceleasi conditii.

Speram ca aceasta postare va fi utila celor care urmeaza sa organizeze un eveniment.

FORMATIE NUNTA, FORMATIE NUNTA BUCURESTI, FORMATII NUNTA, TRUPA COVER, TRUPE COVER, FORMATIE NUNTA PITESTI, FORMATIE NUNTA PLOIESTI, FORMATIE EVENIMENTE