Multibooking-ul unei formatii de nunta
Aceasta postare are ca subiect multibooking-ul unei formatii de nunta. Noi intelegem prin multibooking contractarea mai multor evenimente in aceeasi zi, o procedura pe care o folosesc multe formatii de nunta, trupe cover, formatii pentru evenimente din Romania, in dorinta de a avea castiguri mai mari (lucru de altfel normal in aceasta meserie, care nu este chiar asa de bine platita pe cat s-ar crede – nu toti cantaretii castiga la fel ca Florin Salam). Un cantaret, intrumentist castiga undeva intre 200 si 350 euro per eveniment, la care plateste si taxe (bineinteles in cazul formatiilor de nunta, trupelor de cover care lucreaza legal cu contract pe firma). Daca luati in calcul faptul ca evenimentele nu se fac decat in anumite perioade, un castig aproximativ al unui artist normal in Romania ar fi de 5000-10000 euro pe an. Din aceasta suma el trebuie sa traiasca, sa se imbrace, sa isi intretina sau sa isi cumpere instrumente (care sunt extreme de scumpe) si, eventual, sa aiba si bani pentru un concediu…sau alte cheltuieli (cum ar fi sanatatea, mai ales ca majoritatea nu sunt asigurati medical, nu ca i-ar fi ajutat asta cu ceva in aceasta tara).
In mod normal, multibooking-ul nu ar trebui sa fie o problema, mai ales in cazul trupelor de cover, formatiilor de nunta care au in componenta DJ, si/sau formule separate de muzica populara. Avand aceste variante de program artistic, chiar daca trupa lipseste de la eveniment 1 ora.. o ora si jumatate, programul continua si nimeni nu este deranjat, atata timp cat exista un program fix prestabilit, cu reprize de 45 minute care sa inceapa la ora fixa. Problema este insa ca aproape in 90 % dintre cazuri, programul nu se respecta. Ori se intarzie cu felurile de mancare, ori intarzie trupa de cover dintr-un motiv sau altul…cert este ca se ajunge in situatia in care mirii si invitatii asteapta sa inceapa muzica usoara live de la o trupa care a fost platita, care nu se afla in locatie, creand momente “moarte” in care invitatii stau la masa si vorbesc, pentru ca nu pot asculta muzica pe care doresc sa danseze.
Un alt motiv pentru care nu este indicat acest mod de organizare este faptul ca invitatii nu danseaza dupa un program prestabilit si de foarte multe ori nu danseaza 45 de minute, non stop, pe muzica usoara cantata de formatia de nunta, trupa de cover, facand astfel ca organizarea prestatiei artistice sa fie inutila. O formatie de nunta care doreste sa aiba un program de calitate ar trebui sa isi impuna prestatia la un singur eveniment pe seara, avand in acest fel controlul activitatii din ring si avand posibilitatea schimbarii stilului musical ori de cate ori acest lucru este necesar.
Trupa noastra, Blacklight Band – Trupa Cover – Formatie Nunta Bucuresti nu foloseste sistemul de multibooking (chiar daca acest lucru ne reduce incasarile la mai mult de jumatate), tocmai pentru ca dorim ca programul nostru artistic sa se muleze pe cerintele invitatilor si pentru a le putea oferi stilurile muzicale, muzica potrivita in momentul in care aceasta este necesara. Preferam sa avem un eveniment reusit pe zi, care sa ne aduca recomandari, decat doua, sau trei la nivel mediu, care aduc incasari mai mari intr-o zi, dar pe termen lung contribuie la o imagine negative a unei formatii de nunta, trupe de cover, formatie pentru evenimente.
FORMATIE NUNTA, FORMATIE NUNTA BUCURESTI, FORMATII NUNTA, TRUPA COVER, DJ NUNTA, TRUPE COVER, FORMATIE NUNTA PITESTI, FORMATIE NUNTA PLOIESTI, FORMATIE EVENIMENTE ORCHESTRA NUNTA FORMATIE MUZICA POPULARA