Formatie Nunta Bucuresti

Importanta contractului legal cu o Formatie de Nunta

Dupa cum stiti, Blacklight Band este una dintre putinele formatii de nunta, trupe de cover, formatii evenimente care lucreaza legal, cu contract semnat pe firma, eliberam facturi, nu folosim chitante de mana, conventii civile. Avem motive intemeiate.

Foarte multi dintre clienti ne spun ca nu ii intereseaza acest amanunt. Este foarte adevarat ca in ultimii 50 de ani la toate evenimentele de tip nunta au cantat trupe fara forme legale. Pentru ca asa ne-am obisnuit, noi romanii, mai speciali decat altii.

Primul avantaj al incheierii unui contract legal cu o formatie de nunta este faptul ca va asigurati ca acea trupa va veni la nunta. In contract puteti sa cereti sa se specifice numele membrilor, lista de echipamente, durata evenimentului, conditiile de cazare si masa, eventualele costuri de transport. In acest fel va asigurati ca primiti toate serviciile pe care le platiti. De asemenea daca se lucreaza legal, primiti facturi, banii se pot plati prin transfer bancar si de la distanta.

Din pacate, sau din fericire, de la o vreme, aproximativ din 2014, ANAF a inceput controale la evenimente private pentru a depista formatiile de nunta, trupele cover, dj nunta care lucreaza la negru, ilegal. In cazul in care aceste nereguli sunt depistate exista amenzi care se aplica artistilor in cauza.

Ceea ce nu stie 90% din populatia Romaniei este ca in cazul in care contractul cu formatia de nunta, trupa de cover, dj-ul de nunta nu exista,  clientii sunt de asemenea penalizati cu amenzi sau mai rau.

Iata care sunt cele mai importante riscuri pe care le presupune neincheierea unui contract individual de munca, sau al unui contract pe firma,  atat pentru beneficiarul muncii, cat si pentru prestatorul acesteia.

Incheierea contractului individual de munca este obligatorie, conform prevederilor art.16 din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, care stabileste urmatoarele:

Art. 16- Legea nr.53/2003-Codul muncii
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.
(2) Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta asalariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca.
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individualde munca.
(4) Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.

Neincheierea unui contract individual de munca si nerespectarea prevederilor legale  ce impun incheierea unui contract individual de munca prezinta riscuri atat pentru  persoana care presteaza munca cat si pentru beneficiarul acesteia.

Avand in vedere prevederile legale in vigoare,consideram ca dobandirea calitatii de angajator si de angajat presupune in mod obligatoriu incheierea unui contract individual de munca.

In acest sens sunt relevante prevederile art.10 din Legea nr.53/2003 – Codul muncii care stabileste:

Art. 10. – Legea nr.53/2003 – Codul muncii

Contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu.

Munca prestata de o persoana in absenta unui contract individual de munca mai este cunoscuta  si drept munca la negru,munca prestata fara indeplinirea conditiilor impuse de lege sau munca fara forme legale.

Riscurile beneficiarului muncii

Primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata conform prevederilor art.260, alin.1, lit.e din Codul muncii.

Primirea la munca a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca, constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la 2 ani sau cu amenda penala.

Riscurile prestatorului muncii

Prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei conform prevederilor art.260, alin.1, lit. f din Codul muncii.
 
Asadar, recomandam cu caldura ca in momentul in care alegeti o formatie de nunta, trupa cover, dj nunta, formatie evenimente sa cereti in mod expres incheierea unui contract legal, fara de care puteti risca amenzi, inchisoare, si nu il ultimul rand, riscati incheierea evenimentului pe care il organizati, lucru pe care nu il doresc nici clientii, nici prestatorii de servicii.
FORMATIE NUNTA, FORMATIE NUNTA BUCURESTI, FORMATII NUNTA, TRUPA COVER, TRUPE COVER, DJ NUNTA, FORMATIE NUNTA PITESTI, FORMATIE NUNTA PLOIESTI, FORMATIE EVENIMENTE