Formatie Nunta Bucuresti

Efectele OUG 114 asupra industriei de organizare evenimente

Anul 2019 incepe cu schimbari drastice in domeniul fiscal, datorita OUG 114 publicata pe 29 decembrie 2018 care a intrat in vigoare pe 1 ianuarie 2019. In aceasta ordonanta, pe langa introducerea de taxe pentru banci (asa zisa taxa pe lacomie), taxarea companiilor din domeniul energetic cu 2% din venituri si 3% a celor din domeniul telecomunicatii… si multe alte reglementari de acest gen, exista un alineat mic, referitor la domeniile in care pot fi folositi angajatii zilieri. Aproape nebagat in seama, acest alineat lasa, probabil, in jur de 400.000 de romani fara forme legale realistice de angajare, datorita faptului ca majoritatea acestor domenii de activitate sunt sezoniere si nici o companie nu poate angaja cu contract de munca o persoana, daca aceasta lucreaza doar cateva zile pe luna, sau chiar mai putin. Prin OUG 114 s-au eliminat 20 din cele 23 domenii de activitate in care se puteau folosi zilieri. Au ramas silvicultura, agricultura, pescuitul si vanatoarea. Domeniile afectate sunt in mod special Horeca, industria muzicala, organizarea de evenimente, spectacole .. si probabil multe altele (nu am studiat extrem de atent toate domeniile, ne vom referi doar la cele care ne intereseaza in meseria noastra).

In domeniul organizarii de evenimente, spectacole, angajarea zilierilor era foarte importanta, dat fiind faptul ca evenimentele sunt clar sezoniere. Pentru o formatie de nunta, care doreste sa lucreze legal, angajarea membrilor, al sunetistului, al personalului tehnic, cu contract de munca, este nelucrativ si creste preturile unei formatii pentru nunta, trupa cover, orchestra pentu nunta. De asemenea, dat fiind faptul ca evenimentele nu au un numar fix, pe care organizatorul sa se poata baza, exista riscul ca acesta sa lucreze in pierdere daca plateste un salariu fix, ceea ce nu este de dorit, bineinteles. Asadar, angajarea zilierilor era singura varianta legala de a putea lucra “la alb” in domeniul de organizare evenimente, prestatie de servicii artistice, care sa nu afecteze drastic preturile de piata ale prestatorului. Astfel, dupa intrarea in vigoare a acestei ordonante, pot exista doua efecte. Ori preturile unei formatii de nunta, trupa cover, formatie evenimente vor creste (in functie de varianta de contract folosita in relatia cu angajatii), ori se va lucra “la negru” (o varianta mult mai simplu de folosit pentru romani, dar periculoasa). Problema lucratului la negru am mai prezentat-o si in alte postari. Pe scurt, daca o persoana angajeaza la negru o formatie de nunta, trupa de cover, in cazul unui control ITM + ANAF, plateste amenda de 20.000 ron pentru fiecare membru al trupei care nu are forme legale de munca. Membrii formatiei de nunta, daca lucreaza la negru, platesc si ei o amenda de 500-1000 ron fiecare.

In concluzie, guvernul Romaniei a facut inca o prostie monumentala, care se va solda, probabil, cu pierderi la buget, pentru ca multi dintre zilieri vor lucra la negru, iar statul nu va mai incasa nici macar taxele pe care le primea inainte. Asta datorita doar lacomiei guvernului, care are nevoie de multi bani pentru cadouri electorale, mariri de pensii si salarii nesustinute de economia reala, cum ar fi trebuit sa fie, de fapt.

BLACKLIGHT BAND, FORMATIE NUNTA, TRUPA COVER, FORMATIE EVENIMENTE, ORCHESTRA NUNTA, DJ NUNTA