Formatie Nunta Bucuresti

Consecintele operatiunii “Ballroom”

Dupa cum stiti de aproximativ 8 luni  a inceput operatiunea “Ballroom” efectuata de ANAF – controale ale organizatorilor de evenimente, prestatorii de servicii artistice (formatii de nunta, trupe cover, taraf de nunta, Dj nunta), locatii pentru petreceri de tip nunta, botez.. etc. In aceasta perioada au fost date amenzi si au fost confiscate bunuri si sume de bani in valore de aproximativ 1,8 milioane Ron.

La prima vedere, este un lucru bun, pentru ca din amenzi ar trebui sa vina bani la buget (nu de altceva, dar nu prea mai au de unde fura si de unde sa se plateasca maririle aberante de salarii speciale). Pana la urma este normal intr-o tara civilizata ca toata lumea sa plateasca taxe. In cazul formatiilor de nunta, trupelor de cover, dj-ilor pentru nunta, tarafurilor.. etc in jur de 95% dintre ei nu au platit taxe niciodata, nici pe timpul lui Ceausescu, nici dupa revolutia din ’89.  Dupa aceasta actiune a ANAF-ului, bineinteles ca multi dintre ei (dar nicidecum toti) au inceput sa lucreze legal.  Nu s-au speriat foarte tare, pentru ca in cazul in care sunt prinsi, amenda legala pentru un angajat la negru este intre 500 si 1000 ron, deci probabil nici macar valoarea serviciului prestat in cadrul unei formatii de nunta, trupe de cover, etc. Problema este cu angajatorul (in speta mirii, sau socrii … in functie de caz), pentru ca acestia risca amenzi intre 10.000 si 20.000 ron pentru fiecare persoana angajata la negru, iar daca numarul persoanelor angajate este mai mare de 5, risca inchisoare intre 1-2 ani, sau amenda penala, conform codului muncii din Romania.

Consecintele operatiunii “Ballroom” ar fi urmatoarele: vor veni mai multi bani la buget (in domeniul organizarilor de evenimente se face o evaziunea de minim 1 milion euro anual), DAR…. Formatiile de nunta, trupele de cover, dj de nunta.. etc si probabil si alti furnizori de servicii de nunta,  incepand sa lucreze in mod legal, vor creste preturile cu minim 16- 20 % (taxele datorate statului), Asta inseamna ca pretul final pentru beneficiar, va fi mai mare cu minim 20%. Iar in acel moment probabil ca multe persoane care urmeaza sa isi faca nunta, un botez, o petrecere, vor prefera sa angajeze un DJ, care este mult mai ieftin. In acest fel formatiile de nunta, trupele de cover, formatiile pentru evenimente, vor avea mai putin de lucru, investitiile se vor amortiza mult mai greu si probabil ca o mare parte dintre cei care canta vor renunta sa o mai faca. De asemenea, probabil ca si numarul evenimentelor in general va scadea, odata ce costurile vor fi mai mari.

In cazul nostru – Blacklight BandTrupa CoverFormatie Nunta Bucuresti, situatia este similara. Lucram legal, pentru ca ne place sa dormim linistiti si sa nu facem probleme nici clientilor nostri, dar credeti-ne ca nu ne este de loc usor. In primul rand trebuie sa rezistam unei piete cu concurenta neloiala (dat fiind faptul ca extrem de multe formatii de nunta, trupe cover, lucreaza ilegal, fara a plati taxe, fapt care le permite sa aiba preturi mai mici). Cand din suma ceruta la evenimente platim minim 400 de euro la stat, ne piere optimismul. Si daca acestea ar fi singurele cheltuieli tot nu ar fi asa de rau… Pe langa taxe, avem de platit cheltuieli de firma (contabil, avocat, etc), sali de repetitie, intretinere de website,  cheltuieli de transport si, nu in ultimul rand, sume imense pentru achizitionare de echipamente care se amortizeaza greu, in timp indelungat. Daca mai punem la socoteala faptul ca trebuie sa invatam mereu melodii noi, sa le repetam, sanatatea pe care ne-o stricam in nenumaratele nopti nedormite, ne intrebam cateodata daca merita… Dar asta este, pentru moment rezistam, reusim sa avem preturi la fel de mici , sau chiar mai mici decat cei care ne fac concurenta, in speranta ca la un moment dat, vor intra si ei in legalitate.

Nu stim care ar putea fi rezolvarea acestei situatii. Pe de o parte exista avantajul banilor in plus la bugetul statului, dar in acelasi timp asistam si la inceputul decaderii unei industrii, dintre putinele care, in Romania, functioneaza foarte bine si unde exista multe locuri de munca.

FORMATIE NUNTA, FORMATIE NUNTA BUCURESTI, FORMATII NUNTA, TRUPA COVER, DJ NUNTA, TRUPE COVER, FORMATIE NUNTA PITESTI, FORMATIE NUNTA PLOIESTI, FORMATIE EVENIMENTE ORCHESTRA NUNTA OPERATIUNEA BALLROOM