Formatie Nunta Bucuresti

ANAF cere mirilor declaratii despre sumele cheltuite la nunta

Probabil ca ati auzit si dvs despre ultima inventie ANAF din ultimele zile. Au inceput sa trimita mirilor o declaratie tipizata, prin care le cer acestora sa declare sumele cheltuite la nunta, unde trebuie sa mentioneze datele celor cu care au colaborat (formatii nunta, trupe cover, fotografi, dj, restaurant.. etc). Gura lumii spune ca aceasta inventie a fost creata dupa ce o persoana importanta din ANAF Pitesti a fost ofuscata cand a solicitat serviciile unei formatii de nunta din aceeasi localitate si nu a primit reducere la suma de 5000 euro. Noi stim ca este adevarat, dar nu putem da detalii, mai ales ca nu este asa de important, pana la urma.

In teorie, ar putea fi o metoda relativ eficienta pentru a putea descoperi evazionistii si persoanele care presteaza servicii “la negru”. Spunem relativ, pentru ca vor exista miri care vor declara ca fotograful, formatia de nunta, trupa de cover.. etc sunt prieteni de familie care nu le-au luat bani. Probabil ca in majoritatea acestor cazuri ANAF-ul nu va avea ce sa faca, neavand dovezi prin care sa combata aceste declaratii. Ei, saracii, nu au personal suficient sa verifice. In acelasi timp, exista perechile proaspat casatorite care nu platesc personal serviciile pentru nunta, iar de aceste cheltuieli se ocupa socrii, sa zicem, facand si mai grea depistarea neregulilor.

In acelasi timp, poate interveni o situatie neplacuta pe care nu a mentionat-o nimeni. Mirii, fiind obligati sa faca aceasta declaratie sub amenintarea unei amenzi, nu sunt informati ca pot avea si alte probleme. Mirii, dupa ce au lucrat cu o formatie de nunta, trupe cover, fotografi, dj nunta.. .etc, la negru, in urma acestei declaratii, ei practic s-ar auto-denunta ca si angajatori la negru (pentru ca ei sunt angajatorii persoanelor care presteaza servicile respective, daca acestea nu sunt angajate ale unei firme, PFA.. etc cu care mirii sa fi semnat un contract legal). Conform codului muncii – Capitolul !V – articolul 260.1 litera e (respectiv e1 – modificat prin OUG 53/2017) acestia (mirii) ar trebui sa plateasca 20.000 ron amenda pentru fiecare persoana angajata la negru pana la cuantumul maxim de 200.000 ron. Lucratorii la negru – respectiv formatiile de nunta, trupele cover, fotografi, dj nunta… etc – vor avea de platit doar amenzi intre 500 si 1000 ron.de persoana. Toate aceste sume, probabil, avand si penalizarile aferente, daca trebuiesc declarate evenimente, retroactiv, din 2013 (dupa cum am auzit ca ar dori ANAF). Ca sa se intample acest lucru este suficient ca ITM (Inspectoratul teritorial al muncii) sa se autosesizeze in urma acestei declaratii, lucru care nu este imposibil, mai ales cand bugetul este gol si statul are nevoie de bani multi.

In concluzie… Angajati pentru nunta dvs doar prestatori de servicii (formatii de nunta, trupe cover, fotografi, dj, restaurante) cu care puteti semna un contract legal si pentru care vi se emite factura. Probabil ca citind ce scrie mai sus, realizati ca puteti aveti multe probleme de care nu aveti nevoie, mai ales la inceputul vietii de familie.

Pentru cei interesati, un link cu codul muncii – http://www.avocat-dreptul-muncii.eu/codul_muncii_2018.php#52

BLACKLIGHT BAND FORMATIE NUNTA TRUPA COVER FORMATIE EVENIMENTE DJ NUNTA ORCHESTRA NUNTA AMENDA ANAF MUNCA LA NEGRU